Akár gyermekkori betegségek is okozhatnak terméketlenséget

Akár gyermekkori betegségek is okozhatnak terméketlenségetA férfiak nemzőképességét sok tényező befolyásolhatja. Írtunk már a szauna, a forró fürdő, és egyéb, nagy hőhatással járó tevékenységről, amelyek negatív irányba mozdítják a spermiumok mennyiségét és minőségét is. Most azonban Dr. Pálfi Péter urológussal beszélgettünk arról, hogy milyen gyerek- és felnőttkori fertőző betegségek esetében kell tartani a nemzőképesség megváltozásától.

Akár gyermekkori betegségek is okozhatnak terméketlenséget

Így változik a tested- első trimeszter

Így változik a tested- első trimeszterA fogantatás pillanatától a szülésig a tested óriási változáson megy keresztül. Lássuk, mi történik hétről-hétre.

Így változik a tested- első trimeszter

Mert szükségünk van a biztonságra

Mert szükségünk van a biztonságraMindannyiunknak szüksége van arra, hogy biztonságban érezze magát. Amikor egy új élet sarjad az ember lányának szíve alatt, akkor új fejezet nyílik valamennyiünk életében: immáron nemcsak magunkat, de a babánkat is biztonságban akarjuk tudni. Megnyugtató számunkra, ha úgy érezzük, az irányítás a mi kezünkben van, hogy kontroll alatt tarthatjuk a történéseket.

Mert szükségünk van a biztonságra

Szülés apával, avagy az ismeretlen felfedezése

Szülés apával, avagy az ismeretlen felfedezéseA szüléssel válik teljessé a család. Ez tény. A férfiak számára ez egy ismeretlen dimenzió. Ez is tény. Ám az apás szülésnél nincs nagyobb élmény a család számára, hiszen az élet legfontosabb eseményét megélni együtt, igazi csoda.

Szülés apával, avagy az ismeretlen felfedezése

Szülővé válni

Szülővé válniA fészekrakás minden pár életében olyan mérföldkő, amit a nők mindig nagy érzelmekkel, a férfiak talán egy kis félelemmel várnak. A nők kódolva vannak: rájuk vár a várandósság, az anyává válás nem egyszerű feladata. Ehhez a férfiak beállítottságuk szerint, különbözőképpen csatlakoznak. De vajon kinek mi a feladata a családdá válás útján?

Szülővé válni

Magzatvíz vizsgálat

Magzatvíz vizsgálatA terhesgondozás a megelőzést célul kitűző orvoslás egyik legtipikusabb példája, a világ legtöbb országában az állam által meghatározott feladat. Lehetővé teszi, sőt kötelezi a gondozásra a kismamákat. Az amniocentézis, azaz magzatvíz-vizsgálat a genetikai rendellenességek kiszűrésére alkalmas vizsgálat, mely indokolt esetben a terhesgondozás részét képezheti.

Magzatvíz vizsgálat

Idő előtti magzatburok-repedés

Idő előtti magzatburok-repedésAmikor a magzat érett, s készen áll a megszületésre, a burokrepedés után magától megkezdődik a vajúdás, majd megszületik a baba. Azonban idő előtti burokrepedés gyakorlatilag bármikor előfordulhat, a koraszülések mintegy fele, a normál szülések úgy tíz százaléka kezdődik így. Dr. Orosházi Attila szülész-nőgyógyász betekintést enged e témába.

Idő előtti magzatburok-repedés

A hormonegyensúly jelentőségéről

A hormonegyensúly jelentőségérőlBár alapfeladatuk a nem kívánt terhesség megakadályozása, a fogamzásgátló készítményekkel, a bennük lévő hormonoknak köszönhetően, más problémák is orvosolhatók. Használatuk többféle betegség tünetét is elfedheti, ezért fontos lenne, hogy szedésüket megelőzően, illetve követően a cikluszavarral jelentkező nők célzott, adott esetben átfogó hormonvizsgálaton essenek át - mondja Béres László szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos.

A hormonegyensúly jelentőségéről

Babát várok: hogyan mondjam el neked?

Babát várok: hogyan mondjam el neked?Különleges pillanatokból van egy pár életünk folyamán, de az a perc, amikor elmondjuk a párunknak, hogy egy kis élet növekszik bennünk, azt hiszem, mindegyiknél többet ér.

Babát várok: hogyan mondjam el neked?

Túlsúlyosan várandósan

Túlsúlyosan várandósanAz elhízás a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. A WHO az egész világra kiterjedő járványnak és a legnagyobb egészségügyi problémának tartja. Dr. Supák Dorinával, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szülész-nőgyógyász klinikai orvosával beszélgettem a kismamákat veszélyeztető túlsúlyról.

Túlsúlyosan várandósan

Teherbeesés szoptatás alatt? Lehetséges?

Teherbeesés szoptatás alatt? Lehetséges?A baba születése utáni szexuális életről sok tévhit kering. Az egyik legmakacsabb mítosz az, hogy szoptatás alatt nem lehet teherbe esni. A témáról Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász-szakorvost, szexuális medicina szakembert kérdeztük, aki többször volt már segítségünkre szakértelmével.

Teherbeesés szoptatás alatt? Lehetséges?

Ezért jó apának lenni

Ezért jó apának lenniA baráti társaságban már majdnem mindenkinek van egy-két gyerkőce, most pedig megszületett a legifjabb „falkatag”. Az apukájával arról beszélgettünk, hogy szerinte miért jó apának lenni.

Ezért jó apának lenni

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!