Fogamzásgátlás a szülés után

A szülés után az anya testében dúlnak a hormonok. Folyamatosan változik, kisbabája igényeihez igazodik. Az első pár nap után megindul az anyatej, ami – szerencsés esetben – gyermeke egyetlen tápláléka lesz az elkövetkezendő 6 hónapban. Csodálatos időszak ez. A szülés utáni fogamzásgátlásról Dr. Dán Pál szülész-nőgyógyász szakorvossal, a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház adjunktusával beszélgettünk.

z1252.jpg

Nézzük meg kicsit közelebbről, mi történik az anya testével a szülés után.

A kisbaba világrajövetele után távozik a méhlepény is, ami eddig a baba éléskamrája volt a pocakban. A lepény szerepe nagyon fontos, nemcsak a táplálékot biztosítja a magzat számára, hanem hormonokat termel. Mivel szülés után a lepény is távozik, így más hormonok kezdenek termelődni az anyai szervezetben. Aktiválódik a prolaktin nevű hormon, ami az anyatej termelődéséért felelős. Amíg szoptat az édesanya, mindaddig ennek a hormonnak a szintje magas, amint a szoptatás gyakorisága lecsökken, majd egy idő után megszűnik, a prolaktin-szint is csökken. A prolaktin ad egy bizonyos védettséget egy következő teherbeeséstől. Ez lehet a magyarázata annak a tévhitnek, ami nagyon sokáig tartotta magát, azaz hogy nem eshet teherbe a szoptatós anya. Szerencsére ezen már túl vagyunk, az anyák többsége tisztában van azzal, hogy a szülés után is fontos a fogamzásgátlás. Sajnos ennek ellenére még sok helyen lehet azt olvasni, hogy ha naponta 6-szor szopik a kisbaba, csak anyatejet kap, a szoptatások között nem telik el 6 óránál több idő, akkor a szoptatás önmagában is fogamzásgátló. Ez nem igaz, és ezt szeretném hangsúlyozni! Minden esetben szükséges a fogamzásgátlás.

z1253.jpg

Milyen fogamzásgátló módszerek közül választhatnak a kismamák?

Szülés után az első hat hétben történik a legnagyobb változás az anya testében. Lassan-lassan minden visszarendeződik az eredeti, szülés előtti állapotba. A méh összehúzódik, ez kisebb fájdalommal és vérzéssel is járhat. Ilyenkor célszerű a szexuális együttléteket mellőzni. Ám vannak, akik mégis szeretnének ilyenkor is együtt lenni, ebben az esetben mindenképpen javasolt a gumióvszer használata. Normál esetben a hathetes kontrollon szoktam először találkozni a frissen szült kismamákkal. Ilyenkor beszéljük meg azt, hogy a páciens mit szeretne. Háromféle módszer közül választanak az anyák: a gumióvszer az egyik, a tabletta a másik, és a spirál a harmadik. Természetesen a megbeszélés részét képezi az is, hogy tájékozódom, mik a kismama szándékai a későbbi családtervezést illetően. Amennyiben záros határidőn belül szeretne újabb gyermeket, akkor inkább a tablettát szoktam javasolni, a spirált ebben az esetben mellőzzük.

z1254.jpg

A tabletták esetében milyen jellegű javasolható?

A fogamzásgátló tabletták általában két komponensből állnak, ösztrogén és gesztagén hormon van bennük. Ez a két hormon biztosítja a nőknek a rendszeres menstruációt és a fogamzás elleni védelmet is. Ugyanezen az elven működik a hüvelygyűrű is. Azonban a szoptatás alatt nagyon oda kell figyelni, ugyanis az ösztrogén – a kétkomponensű tabletták és a hüvelygyűrű egyik komponense – negatívan hat az anyatej mennyiségére és sajnos a minőségére is. E miatt kifejlesztettek egy olyan tablettatípust, amely csak gesztagént tartalmaz, nincs benne ösztrogén. Nem úgy kell szedni, mint a hagyományos fogamzásgátlókat, mivel ebben az esetben nem kell szünetet tartani, rendszeres menzesz sem jelentkezik. Ez a speciális tabletta nem befolyásolja a szoptatást, nyugodtan alkalmazható. A szoptatás gyakoriságának csökkenésével vissza lehet térni a normál tablettához.

Kovács-Hain Zsuzsanna

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!