Mindent az apaságért

01dad1.jpgNem túl sok apajelöltet látni, aki százasával bújná a babaváró könyveket, s bár a figyelem leginkább a nőkre összpontosul, a felelősség mégis megosztott.

Orvoslátogatás
Nemcsak a hölgyeknek, de a férfiaknak is érdemes gyermekvállalás előtt felkeresni az orvost. A tervezett megtermékenyítés előtt legalább 3 hónappal érdemes konzultálni néhány szakemberrel (táplálkozástudományi szakértő, háziorvos, stb.), hogy amennyiben csökkent nemzőképesség állna fenn, minél hamarabb orvosolni tudják azt.
Amennyiben kiderül, hogy valamilyen oknál fogva nemzőképtelen a férfi, leggyakrabban andrológushoz irányítják és különböző vizsgálatokat végeznek a nemzőképesség növelése érdekében.

b_800_600_0_00_images_01dad2.jpgKórtörténeti tisztázás
Amennyiben a családban előfordult nemzőképtelen férfi, akkor előfordulhat, hogy hasonló nehézségekkel kell szembenéznie az apajelöltnek is. Mindenképpen érdemes tisztában lenni azzal, hogy van-e vagy volt-e a családban valamilyen genetikai vagy kromoszóma-rendellenesség mint a Down-szindróma, cisztás fibrózis, sarlósejtes vérszegénység.

Ha már érkezett értelmi fogyatékos vagy fejlődési rendellenességgel született baba a családba vagy a rokonságba, akkor azt is szükséges az orvostudomására hozni. Ezek az információk azért fontosak, mert így olyan teszteket készíthetnek a gyermekvállalás előtt vagy a terhesség kezdeti időszakaiban, amelyekkel esetleges gyógyíthatatlan rendellenességeket még idejében ki tudnak szűrni.

Az egészséges táplálkozás fél siker
A spermiumok számát bizonyos ételek csökkenthetik, míg mások igencsak jó hatással vannak rájuk. Ha elegendő mennyiségű folsavat visz be szervezetébe a leendő apuka, az jótékony hatással bír a nemzőképességére.  Minden olyan fiziológiai működésnél, melyben sejtosztódás történik, a folsav elengedhetetlenül szükséges. A fogamzás és a terhesség mindenképpen ilyen, a megfelelő mennyiségű folsav sikerrel megelőzi a legtöbb súlyos magzati fejlődési rendellenességet. Nem véletlen tehát, hogy a várandós, illetve a várandósság előtt álló kismamáknak is mindig folsavat kell szedniük. Nagy mennyiségű folsav található a sötétzöld zöldségekben vagy a citrusfélékben. Az antioxidánsokat vagy aminosavakat (pl.: L-arginin) tartalmazó vitaminkészítmények növelhetik a spermiumok számát. A cinket és a C-vitamint tartalmazó ételek is támogatják a nemzőképességet: az előbbit tengeri halakból, tojásból és húsokból, még az utóbbit citrusfélékből, brokkoliból, spárgából és paprikából merítheti a szervezet
.

Bulimentes nemzőképesség
A késő esti partizások és éjszakázások a spermiumok ellenségei. Az éjjeli kimaradások szinte elengedhetetlen legális kellékei a cigaretta és az alkohol. Nemcsak a dohányzás, de a dohányfüstös környezet is eredményezhet csökkent nemzőképességet (!).

Több kutatás is bizonyítja, hogy azoknak az apáknak, akik napi két pohár alkoholos italt fogyasztottak a kisbabájuk rendszerint alacsony súllyal született. A születéskori súly a gyermek későbbi fejlődésére is hatással lehet, a vizsgálatok szerint az átlagosnál alacsonyabb súllyal született babáknak egészségügyi és mentális problémáik is lehetnek.

Munkahelyi spermaölők
Jó néhány rejtőzködő veszély leselkedhet a munkahelyen is: akik munkájuk során sokszor érintkeznek vegyi anyagokkal, sajnos számolniuk kell azzal a lehetőséggel, hogy kevesebb eséllyel lesznek apák, vagy kevesebb eséllyel születik egészséges gyermekük. Legalább 3 hónappal babatervezés előtt érdemes kerülni a vegyi anyagokkal szennyezett helyeket.

Alsónadrág? Csakis boxer!
A tudósokat megosztja a boxer vs. alsónadrág csata. Az egyik fél azt mondja, hogy a tapadós alsónadrág csökkenti a spermiumok számát, míg a másik rész szerint semmilyen tudományos alapja nincs ennek a megállapításnak. Egy biztos, hogy egészségügyileg biztosan nem káros, ha laza boxert viselnek a férfiak.

Spermatartó hideg
Gyermekvállalás előtt mindenképpen kerüljék a meleg helyeket a férfiak! A forró fürdő, a szauna, bár kellemesen ellazít, ám a spermiumoknak egyáltalán nem tesz jót! A legjobb, ha néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletű közegben tartózkodnak, amennyiben meg szeretnék őrizni nemzőképességüket. Itt is érvényes a már említett három hónapos szabály.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!