Szoptatás és/vagy fogamzásgátlás? Ez itt a kérdés!

Minden újdonsült édesanya nagy kérdése, hogy mi lesz az anyatejjel, ha visszatér a szexuális élethez, és ezzel együtt a fogamzásgátló tablettához. A leggyakrabban felmerülő aggodalmakról Dr. Zákány Józseffel, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház szülész-nőgyógyász főorvosával beszélgettünk.

z1412.jpg

Ha tíz nőt megkérdeznénk, hisz-e abban, hogy a szoptatás véd egy újabb teherbeeséstől,nyolc valószínűleg azt válaszolná, hogy igen. Mennyiben igaz ez?

Minden közvélekedésben van igazság, így ebben is. Azonban néhány fontos kritériumnak  ehhez együttesen kell teljesülnie: a szülés után még nem volt menstruációs vérzés, az újszülött egy nap legalább hatszor szopik, két szoptatás között nem telik el hat óránál több idő, a szülés óta nem telt el hat hónapnál több, és a gyermek kizárólag anyatejes táplálást kap. Ezen feltételek együttes teljesülésével a szoptatás a medicinális módszerekkel azonos védettséget jelenthet a fogamzással szemben, ebben az első hat hónapos periódusban. De hangsúlyoznám, hogy így is nagy a rizikó, nem érdemes kockáztatni. Annyiféle megoldás létezik ma már, amellyel élhet egy szoptatós édesanya, hogy nem éri meg az a sok stressz, amit a védekezés nélküli szexuális élet jelent.

z1413.jpg

Több helyen olvasni, hogy a hormontartalmú fogamzásgátlás nem jó választás a szoptatás időszakában.

Különbséget kell tennünk a hormonális fogamzásgátlók halmazán belül a kombinált és az egyfázisú tabletták között. A kombinált fogamzásgátlókban lévő hormonok az anyatejben is kiválasztódnak. Mivel az ösztrogén hatása az újszülöttre nem előnyös, és negatívan befolyásolhatja az anya tejelválasztását is, ezért a ezeket a kombinált tablettákat a szoptatás idejére nem javasoljuk. . Az úgynevezett minipill tabletták viszont minden probléma nélkül alkalmazhatók, ugyanis csak sárgatest-hormont tartalmaznak, és azt is csak nagyon kis mennyiségben. Ezek a tabletták a szakmai tapasztalatok és az utánkövetéses vizsgálatok alapján, sem a tejelválasztásra, sem a csecsemőre nincsenek negatív hatással.

z1414.jpg

Szülés után minden édesanyánál máshogy és más időpontban áll vissza a rendszeres menstruáció. Amint ez a pont elérkezik, az anya újra teherbe eshet, vagy akár ezt megelőzően is lehetséges a fogantatás?

A fogantatás bármikor megtörténhet. A szülés utáni első menstruáció jelzésértékű, hogy nagyobb eséllyel történhet peteérés, illetve teherbe eshet az édesanya. Ettől az időszaktól kezdve mindenképpen kiegészítő védekezést javaslunk a szoptatás mellett.

Serbán Richárd

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!