A babáknak jobban fáj

ababaknakjobbanfaj2.jpg

Brit kutatók MRI-vizsgálatai azt az eredményt hozták, hogy a csecsemők agya a felnőttekéhez hasonló módon érzékeli a fájdalmat. Az eredmények ismeretében a szakértőknek valószínűleg át kell majd értékelniük a fájdalomcsillapítást kisgyerekek esetében.

A vizsgálatban az Oxfordi Egyetem kutatói kimutatták, hogy fájdalom esetén az agynak ugyanazok a területei válnak aktívvá a csecsemőknél – 20 agyterületből 18 –, mint a felnőtteknél.

A kutatók alvó babák agyáról készítettek MRI felvételeket, miközben a gyerekek talpát egy speciális pálcával enyhén bökdösték, ezáltal olyan érzést keltve, mintha ceruzával szurkálták volna őket. Összesen 10 egészséges, 1-6 napos csecsemőt, illetve 10, 23 és 36 év közötti felnőttet vizsgáltak.

A csecsemőket MRI-készülékbe helyezték, ahol a többségük elaludt. A felvételeket akkor készítették az agyukról, amikor a talpukat bökdösték. Az eredményeket összevetették a felnőttekével; ekkor derült ki, hogy a csecsemők agya ugyanazt a választ adta az enyhe bökésre, mint amikor a felnőtteket négyszer erősebb fájdalominger éri. Mindez arra utal, hogy a babáknak jóval alacsonyabb az érzékelésküszöbük.

b_800_600_0_00_images_content_ababaknakjobbanfaj1.jpg

Rebeccah Slater, az Oxfordi Egyetem gyermekgyógyászati tanszékének munkatársa, a tanulmány vezetőszerzője kifejtette: mivel a csecsemők nem tudják elmondani, hogy mi fáj nekik, vizuális megfigyelések alapján nehéz megállapítani, hogy mijük fáj. Bár vannak, akik azzal érvelnek, hogy a csecsemők agya még nem eléggé fejlett ahhoz, hogy valójában érzékelje a fájdalmat, a mostani tanulmány azt bizonyítja, hogy ez nem igaz. Ennek ellenére még az 1980-as években is általános gyakorlat volt, hogy a sebészeti beavatkozáson átesett csecsemők nem kaptak fájdalomcsillapító szert, csak izomidegi blokkolót.

Slater szóba hozta, hogy a tavalyi, intenzív osztályon ápolt újszülöttek fájdalomcsillapításáról végzett felülvizsgálat eredménye szerint a csecsemők átlagosan napi 11 fájdalmas beavatkozáson esnek át, de 60 százalékuk semmilyen fájdalomcsillapítót nem kap.

A vizsgálatunk azt jelzi, hogy ezek a gyerekek nemcsak érzik a fájdalmat, de még érzékenyebbek is lehetnek a felnőtteknél. Ha végzünk fájdalomcsillapítást a műtéten áteső idősebb gyermekeknél, meg kell vizsgálni azt, hogy a kicsiknek kell-e fájdalomcsillapítót adni.

MTI