Izgalmak után happy end - Anna története

A magzatvíz szivárgás korai észlelése nagyon fontos a magzat szempontjából. Ennek jelentőségét Anna is megtapasztalta.

b_800_600_0_00_images_001lm1.jpg

- Van egy 3 és fél éves kisfiam, és egy fél éves kislányom. Egészségügyi okok miatt nem lehetett természetes úton világra hozni a gyermekeimet, ezért a fiam is programozott császárral született. A második várandósságom alatt is végig tudtam, az elsőhöz hasonlóan császáros szülés lesz. Mivel én nem élhettem át a szülés élményét, így minden, ami a szüléssel kapcsolatos, nagyon távolinak tűnt nekem. Az első terhességem alatt, semmilyen panaszom nem volt, nem tudtam milyen egy fájás, vagy a magzatvízcsepegés. 

A kislányommal voltam várandós, amikor egy ismerősöm adott nekem egy Loritan® betétet. Elmondta, hogy ez a betét kimutatja a magzatvízcsepegést, és ha szivárgást érzek, akkor próbáljam ki.  Azt gondolom, hogy én magamtól nem vettem volna, mert eszembe se jutott, hogy szükségem lehet rá.

b_800_600_0_00_images_001lm2.jpg

Aztán a 35. héten az ultrahangot végző orvos nagyon megijesztett, mert azt mondta, súlyos szívfejlődési rendellenessége van a babámnak.  Egy hétre rá kaptam időpontot magzati kardiológiára, hogy a diagnózist megerősítsék vagy megcáfolják. Nagyon szörnyű hét volt, rengeteget sírtam, és egyik éjszaka arra ébredtem, hogy csepeg a vizeletem. Vagyis én elsőre arra gondoltam, hogy a babám, ahogy fordult megnyomta a húgyhólyagomat és ez okozza a csepegést. Felkeltem, és akkor jutott eszembe, hogy van a Loritan® betétem, éjszakára betettem.

Folyamatosan éreztem, hogy szivárog valami, és a betét elszíneződése után már tudtam, hogy ez magzatvíz, így azonnal bementünk a kórházba.  Azt mondta az orvosom, hogy nagyon fontos, hogy komolyan vegyük a magzatvízcsepegést, hiszen ez azt jelenti, hogy az addig zárt üreg, amiben a magzatom fejlődik,most megnyílt és kórokozók kerülhetnek a méhembe, e miatt pedig megfertőződhet a baba. Azt gondolom, ha nincs a Loritan®, később mentem volna csak be a kórházba és ezzel nagyobb esélyt adtam volna a fertőzéseknek. 

Abszolút nem mindegy, hogy mikor fordul az ember orvoshoz, mert én így is kaptam antibiotikumot, hogy korán észleltem a Loritan® tesztbetétnek köszönhetően a magzatvízszivárgást. A magzati ultrahang kimutatta, hogy nem beteg a babám a kislányom végül teljesen egészségesen született.  Valószínűleg a riadalom és a stressz volt, ami beindította a szülést. Immár fél éve négy tagja van a családunknak.

Haris Éva