7 jel, hogy a babád szeret téged

szeretababa1.jpg

Az első mosoly, az első gügyögő hangocskák mind-mind azt bizonyítják, hogy a kisbabádnak te vagy a legfontosabb. Lássuk, miből következtethetsz arra, hogy valóban már szeret is téged.

A szemedbe néz: Az újszülöttek még nem látnak tökéletes képet, de ennek ellenére nagy szemekkel néznek az arcunkba. Ahogy növekszik a baba, egyre jobban felismeri az arcokat. A tiéd a kedvence, ebben biztos lehetsz. A baba tekintete a túlélési ösztön része. A célja az, hogy vonzza a gondozója szeretetét és figyelmét.

Felismeri az illatod: Ha választás elé állítanánk a kisbabádat egy egész csokor rózsa és a tejfoltos pólód előtt, biztos, hogy a pólót választaná. Még egy egyhetes kisbaba is az édesanyja felé fordítja a fejét, ha megérzi az illatát. Smminek nincs édesebb illata számára, mint a tiéd.

Mosolyog rád: Varázslatos pillanat a kisbabád első igazi mosolya, amit szívből neked ad. Azt mondja: Anya szeretlek!

b_800_600_0_00_images_content_szeretababa2.jpg

„Beszél” hozzád: Kisbabád minden alkalmat megragad, hogy tájékoztasson téged, mennyi fontos dolog történik vele. Persze te ebből egy kukkot sem értesz majd, hiszen csak gügyörészik. Legtöbbször olyan átéléssel teszi mindezt, hogy öröm hallgatni. Ezek az első hangocskák közelebb viszik őt a valódi beszédhez.

Azt akarja, hogy ott legyél körülötte: A baba féléves kora körül észre fogod venni, hogy egyre nehezebben viseli a hiányodat. Összeráncolja a szemöldökét vagy sírni kezd, ha elmész a közeléből. Ha visszatérsz a látómezejébe, hatalmas mosollyal jutalmaz meg.

Megpróbál utánozni: Mindent hasonlóan akar csinálni, mint te, és ez sokszor nagyon vicces, mert egy ilyen pici baba még kissé esetlenül teszi ezt. Az utánzás a 9-12. hónapos kora körül mutatkozik, és egyre gyakrabban veheted észre.

Pajzsként használ téged: Ne lepődj meg, ha a baba a mellkasodba temeti a fejét, ha valaki megjelenik a színen. Szeret, és csak benned bízik. Ez a szeparációs szorongás egyik jele, és teljesen természetes dolog. Azt szeretné, ha mindig biztonságban lenne melletted. Te jelented számára a mentsvárat.

Kovács-Hain Zsuzsa