Tedd vagy ne tedd a szoptatás alatt?

A várandósság alatt sokféle étel és ital volt tiltólistás. Természetesen a szoptatás alatti időszakban is vannak ilyenek. Ugyanígy a mozgásra is oda kell figyelned, mert az sem mindegy, hogy mit sportolsz, amíg babád anyatejet eszik. A kismama életmódja meghatározó.

2kell33.jpg

Az anyatej minősége változó. Leginkább attól függ, hogy te – mint édesanya – milyen táplálékot viszel a szervezetedbe. Az a táplálék tartalmaz-e elegendő vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet. Fontos, hogy kiegyensúlyozottan, változatosan étkezz, hiszen a tápanyagok egy része az anyatejben is megjelenik. Ha nincs elegendő hasznos táplálék, akkor az anyatej is gyengébb minőségű lesz. Ilyenkor a baba esetleg többször igényli az etetést.

Fontos, hogy szoptatás alatt olyan ételeket egyél, amelyek nem puffasztanak, egészségesek, nem tartalmaznak adalékanyagokat, színezékeket és tartósítószereket. Több összetevő okozhat a babáknál érzékenységet, ezért fontos odafigyelned arra, mit eszel, és mit iszol. Sajnos mindent a tesztelésből tudhatsz meg, azaz neked kell kikísérletezned, hogy mit ehetsz és ihatsz. Ha egy elfogyasztott étel után a babád jelez (hasfájással, sírással, nyűgösséggel), akkor jobb azt az ételt kiiktatni az étrendedből egy rövid időre, majd ismét beiktatni, és ha akkor is jelez a baba, akkor biztos, hogy azt a táplálékot nem bírja.

2kell34.jpg

Amit felejts el!

1. Fogyókúra

A fogyókúra szigorúan tilos a szoptatás alatt. A tej mennyisége csökkenhet, ha az anya nem eszik rendesen.

2. Koffein

Bizonyos mennyiségű koffein elfogyasztása még nem okoz a babánál semmilyen hatást. Ez a szint 400 mg koffein. Ha azonban ennél többet fogyaszt el az anya, akkor a baba túlzottan izgatott lesz, túlontúl éber, izzadni fog. 1 dl kávéban kb. 60 mg koffein van.

3. Alkohol

Az alkohol meggátolja a tejleadó reflexet, ráadásul bejut az anyatejbe is, a babánál fáradékonyságot okoz. Hatására a tej lassabban gyarapszik. Az alkoholszint a fogyasztás utáni 30-60 percben a legmagasabb, és fejéssel nem lehet csökkenteni.

4. Dohányzás

A dohányzás akkor is káros az egészségedre, ha épp nem szoptatsz. Így viszont a babádat is veszélyezteted, hiszen a cigaretta csökkenti az anyatej mennyiségét. E mellett a tej zsírtartalma is kevesebb lesz és gyengülhet a tejleadó reflex is. A babára nemcsak e miatt veszélyes, hanem azért is, mert a nikotin igen gyorsan bejut az anyatejbe. A koncentrációja akár háromszorosa is lehet az anya vérében mérhetőnek. Az a szoptatós anya, aki dohányzik, esetleg naponta több szál cigarettát is elszív, folyamatosan nikotinnal mérgezi a babáját. Természetesen a cigarettában nemcsak a nikotin veszélyezteti a babát, hanem a többi káros anyag is.

Amit szabad:

1. Napozás

Nagyon fontos a mértékletesség. A folyadékpótlás pedig elengedhetetlen. Figyelj arra, hogy ne emelkedjen túl magasra a testhőd, a melledre pedig fokozottan ügyelj. A szoláriumozást nem ajánljuk fokozott károsító hatása miatt. Az anyatejre nincs hatással, ugyanúgy, ahogy a napozás sem.

2. Sport, torna

Tornázni, sétálni szabad, de intenzívebb edzés nem javasolt. Ennek az az oka, hogy edzés hatására a tejsav-szint megemelkedik a szervezetben. Ez az anyag az anyatejbe jut, kesernyés ízt kölcsönözve annak.

3. Hajfestés

Nyugodtan használhatsz hajfestéket, nem mutatható ki az anyatejből.