4 testhelyzet a sikeres szoptatásért

A szoptatás az egyik legtermészetesebb dolog a világon, ám gyakorlást igényel. Meg kell tanulni, hogyan kell tartani a babát, és hogyan kell összehangolni saját igényeinket a kicsiével. Fő a türelem, és nem szabad feladni.

sgt05.jpg

Íme néhány jól bevált pozíció, hogy a szoptatás a lehető legkönnyebben menjen:

Bölcsőtartás

Ez a klasszikusnak mondható pozíció. A baba feje a karodon nyugszik. Célszerű egy székre vagy fotelba ülni, hogy a karod egy karfára fektethesd. Pihentesd a lábad egy széken vagy lábtartón.

Tartsd az öledben a kicsit úgy, hogy a baba egész testével feléd forduljon, ne csak a feje, mert úgy hamar elfárad, és esetleg sírni kezd. A fejét azzal a karoddal támaszd, amelyik mellből épp szoptatod. Az alul lévő karját kényelmesen húzd be a te karod alá, így a keze a te oldaladhoz kerül, és nem lesz rajta súly, nem fog zsibbadni.

Ha császármetszéssel szültél, ez a pozíció kényelmetlen lehet az első egy-két hónapban a hason lévő terhelés miatt.

sgt06.jpg

Bölcsőtartás 2.

Abban különbözik az első bölcső tartástól, hogy a baba feje nem azon a karodon nyugszik, amelyik mellből épp szoptatsz, hanem az ellentétes kezeddel tartod. tehát ha jobb mellből szoptatsz, akkor a bal kezed és karod tartja a baba fejét és testét.

Ez a tartás a kis csecsemőknél működik jól, illetve azoknál a babáknál, akiket nehezen lehet mellre tenni.

Kereszttartás

A baba azon az oldalon van, amelyik mellből szoptatod, csak épp a teste nem az öledben van, hanem melletted fekszik. Ennél a tartásnál is fontos, hogy a baba feléd nézzen, te pedig a karoddal támaszd meg őt. A fejét a kezeddel tartsd meg.

De légy óvatos - ne nyomd nagyon magad felé.  

Érdemes kipróbálni ezt a tartást, ha császármetszéssel szültél, mert így a baba súlya nem nyomja a hasad. Ha nehezen tudod mellre tenni a babád, akkor is beválhat ez a módszer, mert a kicsi fejét könnyen tudod irányítani. Jó tartás ez azoknak az anyáknak is, akiknek lapos a mellbimbójuk, és ebben a tartásban jól tudnak szoptatni az ikres anyukák is.

Fekvő helyzet

Ebben a pozícióban te is pihenhetsz. Az a fontos, hogy a hátad és a csípőd egyenes vonalban helyezkedjen el. Támasztéknak betehetsz a hátad mögé párnákat, használhatsz szoptatóspárnát is. Ha a babádnak szüksége lenne egy kis emelésre, egy nagy párnát tegyél alá. Az egész testét emeld, ne csak a fejét. Így nem kell majd bedőlnöd, hogy elérje a mellbimbót.

Ideális ez a tartás, ha nehezen szültél vagy császármetszéssel segítették világra a babád. Nagyon jól jön az éjszakai etetéseknél is.

Minden testhelyzetben nagyon fontos, hogy mind a babád, mind te jól érezzétek magatokat. Nem szabad sehol nyomást vagy kényszerű tartást érezned. Figyelj, hogy a babád nagyra nyissa a száját, és lehetőleg a teljes bimbóudvart bekapja. Fontos, hogy szabad légzést biztosíts számára. Így biztos lehetsz benne, hogy mindent elkövettél, hogy sikeres legyen a szoptatás. Ha szükséges, minden szoptatáshoz más-más testhelyzetet is kipróbálhatsz. Sok sikert!