Táplálkozz egészségesen, kettőtökért!

Semmiféleképpen sem kell felborítanod a megfelelőtáplálkozási szokásaidat. Egy-egy élelmiszer önmagában sosem nevezhetőjónak vagy rossznak; egy jó tulajdonsághoz párosul egy ellentétes tulajdonság is.

2782-europa-kismama-hetvege-a-hotel-europa-fit-superior-wellness.jpgA gyümölcsök rengeteg vitaminnal látják el szervezetedet, viszont a cukortartalmuk is magas. A húsok nagyszerűfehérjeforrások, ugyanakkor sok bennük a zsír. Ráadásul egy élelmiszer teljesen másként hasznosul két különbözőembernél. Éppen ezért nem szabad semmilyen élelmiszert teljesen kizárni vagy épp ellenkezőleg, túlzott mértékben fogyasztani.

Miből, mennyit?

A kiegyensúlyozott táplálkozás azt jelenti, hogy mindazt tartalmazza, ami szervezetünk tökéletes működéséhez szükséges. Az élelmiszerek tartalmaznak: zsírokat, szénhidrátokat, fehérjéket és ásványi sókat. Ezek közül egy összetevőt sem szabad teljes mértékben kiiktatni az étkezésből.

Egy nem terhes, átlagos mozgást végzőnőnapi energiaszükséglete kb. 2000 kcal. Terhesség idején ez az igény kissé növekedik, eleinte 100, majd 2-300 kalóriával.

Fehérjék

A fehérjék fontos szerepet töltenek be a test szöveteinek felépítésében és megújításában. Terhesség idején fokozott fehérjebevitelre van szükség a magzat fejlődéséhez. Egy terhes nőnapi fehérjeszükséglete kb. 80 gramm. Kitűnőfehérjeforrások: húsok, tojás, hal, tejtermékek, főleg sajt és túró, olajos magvak, bab.

Szénhidrátok

A szénhidrát a szervezet üzemanyaga. A terhes nőenergiaszükségletének felét a szénhidrátoknak kell biztosítaniuk. Vannak egyszerűés összetett szénhidrátok. Az egyszerűszénhidrátok a cukrok (kristálycukor, szacharóz, glukóz, fruktóz), melyek túlzott mennyiségben elhízást eredményeznek. Egy terhes nőnek maximum 50 g cukor fogyasztása ajánlott naponta, ezt a mennyiséget napi 1-2 gyümölcs bőségesen fedezi.

Az összetett szénhidrátok (keményítők) megtalálhatók a gabonákban és az abból készült termékekben (kenyér, péksütemény, tészták), ám ezek kevésbé okoznak kóros elhízást. Nem kell ezeket az ételeket mellőzni, elegendőcsökkenteni az elfogyasztott mennyiséget és a teljes kiőrlésűváltozatokat választani.

Zsírok

A magzat idegrendszerének felépítésére zsírsavakra van szükség. Veszélyes ezek kizárása az étrendből. A napi zsírbevitel azonban jó, ha nem haladja meg a 60-80 grammot. Jó tudni, hogy a zsírosabb étrend lelassítja és megnehezíti az emésztést. Ennek érdekében az állati zsiradékok helyett javasolt növényi olajok fogyasztása. Két evőkanálnyi étolaj kb. 25 gramm zsírt tartalmaz.

A terhesség alatt tehát több fehérjét, kevesebb cukrot és kenyeret, illetve minimális növényi zsiradékot ajánlott fogyasztani.

 

 

 

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!