Terhességi cukorbetegség 1. rész

Az inzulinrezisztencia az egyik leggyakoribb, várandósság alatt előforduló probléma, ami a kismamák 3%-át érinti. Általában láthatatlan, érzékelhetetlen, tünetmentes és igen alattomos állapot. Csak szűrővizsgálattal lehet észrevenni. Lássuk, mit kell tudni róla.

0011221.jpg

Mi az a terhességi cukorbetegség?
Nem azonos a mindenki által ismert cukorbetegséggel. Ez az adott terhesség alatt alakul ki, és a szülés után (jó esetben) véget ér. A vércukorszint abnormálisan magasra szökik ugyanúgy, mint az 1-es és 2-es típusú diabétesz esetén, ám ha nem kezelik megfelelően, akkor a magzatban is és az anyában is kárt tehet.

0011222.jpg

Mi zajlik a szervezetben?
Amikor eszel, az emésztőrendszer lebontja az élelmet, így a cukor egy fajtája, glükóz jut a véráramba, majd ennek segítségével inzulin (a hasnyálmirigy által termelt hormon). A sejtek a glükózt üzemanyagként használják. Azonban, ha a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtek nem megfelelően reagálnak rá, akkor túl sok glükóz marad a vérben a helyett, hogy a sejtek energiává alakítanák azt.

Ha várandós vagy, a tested mindenféle furcsa dolgot művel. Például kevésbé reagál az inzulinra. A legtöbb leendő anyukánál ez nem probléma, ég egy keveset. Amikor azonban a hasnyálmirigy nem tudja tartani a lépést a megnövekvő inzulinigénnyel, akkor a vércukorszint túl magasra szökik, és kialakul a terhességi diabétesz.
A legtöbb nőnél a szüléssel véget ér a terhességi cukorbetegség, de a kockázat, hogy egy későbbi várandósságnál is bekövetkezik, illetve az élet későbbi szakaszában jelentkezik, megnövekszik.

Mik a jelei? Fel lehet ismerni egyáltalán?
A terhességi cukorbetegségnek rendszerint nincsenek tünetei. Ezért van az, hogy minden várandósnak kötelezően át kell esnie a glükóz-szűrővizsgálaton, azaz a terheléses cukorvizsgálaton. Ezt a terhesség 24. és 28. hete között végzik el. Azonban, ha nagy a kockázata a cukorbetegségnek vagy vannak erre utaló jelek (mint például cukor a vizeletben, jelentős túlsúly, diabéteszes beteg a családban, előző terhesség során kialakult terhességi cukorbetegség ), az orvos javasolni fogja, hogy a cukorvizsgálatot végezzék el az első terhességi vizsgálatot követően, az első trimeszter elején. Ha ez a vizsgálat normál értéket mutat, akkor megismétlik a tesztet a 24-28 hétben.

Honnan tudhatom, hogy nálam nagyobb a kockázata a terhességi cukorbetegségnek?
•    Túlsúlyos vagy (a testtömeg-indexed több mint 30).
•    Volt már terhességi cukorbetegséged egy korábbi terhesség során
•    Van cukor a vizeletedben
•    A családodban előfordult már cukorbetegség

Egyes szakemberek szerint vannak más, figyelembe veendő tényezők is:
•    Már korábban szültél egy nagy babát (4-4,5 kiló feletti súllyal)
•    Volt már megmagyarázhatatlan halvaszülésed
•    Született már babád valamilyen születési rendellenességgel
•    Magas a vérnyomásod
•    35 év feletti az életkorod
•    Ha a terhesség alatt túlzottan gyarapszik a súlyod – különösen az első trimeszterben

Természetesen mindannyian mások vagyunk, nem mindannyiunknál fordulnak elő ezek a rizikófaktorok. Ennek ellenére mindenkinek meg kell csináltatnia a tesztet az előírt időpontban, hiszen ezen nagyon sok múlik a baba és a mama szempontjából is.
Cikkünket folytatjuk.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!