Biztonságban a második baba érkezése előtt

Szeretnél még egy kisbabát, de nem most? Visszatérnél a fogamzásgátló tablettához, de kérdések vannak benned a későbbi gyermekvállalással kapcsolatban? Dr. Albert Lászlóval, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szülész-nőgyógyász szakorvosával beszélgettünk a témáról.

z1146.jpg

A fogamzásgátlás az életünk minden időszakában nagyon fontos. Fontos tinédzserkorban, az első együttlét kapcsán, fontos az első gyermek előtt és fontos akkor is, amikor már testben ugyan felkészültünk egy második baba érkezésére, azonban terveink még nem úgy alakulnak, hogy érkezhessen.

Így van, a szoptatás időszakában is fontos ez a kérdés, ekkor az anyatej mennyiségére és minőségére hatást nem gyakorló, úgynevezett minipilleket szoktuk javasolni. Ezek a tabletták egykomponensűek, nem tartalmaznak ösztrogént, használatuk az újszülöttre nézve teljesen biztonságos. Ha valaki babát szeretne, akkor három hónapos kivárást szoktunk javasolni a tabletta szedésének abbahagyása után. Ez az úgynevezett tüszőéréses visszatérési idő, ami a szervezet spontán visszatérését jelenti a ciklusos petefészek működéshez.

z1147.jpg

Mi a bevett orvosi javaslat akkor, ha valaki már nem szoptat, visszatért a régebben is alkalmazott fogamzásgátló tablettájához, ami kétkomponensű?

A szoptatás befejezésével nyugodtan vissza lehet állni a régebben már bevált tablettára vagy esetleg egy újabb készítményre. A szervezet ekkorra már újra készen áll, hogy ösztrogéntartalmú tablettát is szedhessen a páciens. Ha valaki már a meglévő kisgyermek mellé szeretne újabb babát, akkor is a három hónap kivárási idő mondható ideálisnak. Ennyi idő alatt ugyanis a tabletta minden hatóanyaga kiürül, a hatóanyag-komponensek még szöveti szinten sem mérhetők. E mellett pedig az anya hormonális rendszere is helyrebillen. A kivárás alatt érdemes más fogamzásgátló módszert alkalmazni.

Általában ez a három hónapos idő az, amiért gyakran nem a tablettát választják a párok, hogy ne kelljen várni. Elvesztegetett időnek értékelik. Főleg ha a nő túl van már a harmadik ikszen.

E miatt nem fontos más fogamzásgátló módszerhez folyamodni, hiszen a tabletta az egyik legbiztonságosabb módszer. Ezt a három hónapot a leendő édesanya kihasználhatja arra, hogy kiürült raktárait feltöltse vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, javasolt külön kismamák számára összeállított magzatvédő vitamint szedni. Fontos, hogy úgy vágjon bele a gyermekvállalásba, hogy a szervezete minden szempontból felkészült erre. Főleg a folsav, bizonyos vitaminok  a jód,és a magnézium nagyon fontos, mert ezek már a fogantatáskor is fontos szerephez jutnak. Ez alatt az idő alatt a leendő anyának el kell mennie szakorvosi vizsgálatra, rákszűrésre. Ilyenkor derülhet fény egy esetleges szabálytalan ciklusra, ami peteérési problémákra is utalhat. Van idő az életmód megváltoztatására is. Ebben a három hónapban fel lehet hagyni az esetleges káros szenvedélyekkel, és megújulva várni a kisbaba fogantatását. Ha így várakozik a leendő anyuka, sokkal nagyobb az esélye a teherbeesésnek. Nem mindegy, hogy a kezdődő élet milyen esélyekkel indul.

Mi a teendő akkor, ha valaki rögtön a tabletta abbahagyása után esik teherbe?

Régebben ilyen esetekben abortuszt javasoltak, azonban az újabb kutatások szerint erre nincs szükség, mert a korszerű, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták nem okoznak a babánál rendellenességeket.

Kovács-Hain Zsuzsa

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!