Így változik a tested – a harmadik trimeszterben

A fogantatás pillanatától a szülésig a tested óriási változáson megy keresztül. Lássuk, mi történik hétről-hétre. Íme, a harmadik trimeszter, ami a 28. terhességi héttől (papírforma szerint) a 40. hétig tart.

b_800_600_0_00_images_kepek_tzu01.jpg

28. hét

Hoppá! Ez már a harmadik trimeszter! Ebben a terhességi szakaszban már érezni fogod a szó szerinti terhet. Az extra súly mozgásszervi fájdalmakhoz, kimerültséghez vezethet. Nehezebben találod meg a kényelmes testhelyzeteket alváskor, nehezebben ülsz hosszabb ideig. Kialakulhat légszomj is.

29. hét

Na, most megtapasztalhatod, hogy igenis, a melleidben anyatej termelődik majd. A sárgás színű folyadék ugyanis, ami már elkezdhet szivárogni, az ún. kolosztrum. Ez az előtej nem mindenkinél indul el ilyenkor, de ha szivárog, akkor sem nagy mennyiség. Először egy-két csepp, később kicsit jobban beindulhat. Használj melltartóbetétet, hogy ne legyen nedves a pólód. Ez a folyadék ellenanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek a fertőzések leküzdésében, és ellenállóvá teszik majd a babádat az első pár napon számos betegséggel szemben. Nagyon fontos tehát a szülés utáni mellretétel, hogy ehhez az értékes előtejhez hozzájuthasson a kisbabád.

b_800_600_0_00_images_kepek_tzu02.jpg

30. hét

Erre a hétre már igencsak érezheted, hogy a bőröd húzódik, kitágul. Sajnos ennek nem a striák, azaz terhességi csíkok megjelenése az egyetlen mellékhatása, sok kismama panaszkodik a viszkető pocakra. Striák ellen próbáld ki a kakaóvajat, nagyon szépen lehet vele kezelni a már kialakult csíkokat, az újabbak kialakulását pedig megakadályozza. A striák idővel elhalványodnak, de krémekkel, vajakkal eltűntetni soha nem lehet őket.

31. hét

Lehet, hogy mostanság többet fáj a csípőd és a derekad. A növekvő méh eléggé nyomja az ülőideget, ami a hát alsó részén, a fenék és a csípő területén fut. Ez válthatja ki a hátadon és a lábakban a bizsergést, zsibbadást. Ez általában nem súlyos, és nem befolyásolja a babát.  

32. hét

A baba intenzívebben nyomja a belső szerveket. Ez gyakoribb vizelést, gyomorégést, légszomjat okozhat. Ez befolyásolhatja az étvágyad a következő hetekben. Sok várandós anyuka úgy érzi, visszajött az első trimeszterből ismert hányinger, és rosszullét.

33. hét

A tested megkezdi az előkészületeket a szüléshez. Persze nem kell izgulnod, még nem jön a baba, csak épp ahogy a születendő gyermeked készülődik, ugyanúgy a szervezetednek is szüksége van egy olyan időszakra, amikor felkészül a nehéz pillanatokra. Érezhetsz néha-néha kezdő és szórványos összehúzódásokat. Ezek az  úgynevezett Braxton-Hicks összehúzódások. Ha úgy érzed, az összehúzódások sokáig tartanak, ülj le, tedd fel a lábad, és igyál egy pohár vizet. Egy kis idő múlva alábbhagynak a fájdalmak. Próbálj minél többet pihenni

34. hét

Furcsa helyzet, kényelmesebbnek érezheted most a melltartó viselését alvás közben. Előfordulhat, hogy már akkora a pocakod, hogy ha lefelé nézel, nem látod a cipődet. Szerencsére a súlygyarapodás lelassul. Ne ijedj meg, ha a köldököd esetleg kisimult már, de akkor sem, ha nem történt meg (lehet, hogy nem is fog kisimulni a köldököd). Ne feledd, nemsokára újra a régi leszel, annyi különbséggel, hogy életed álma már a karodban lesz.

35. hét

Figyeld a tested jeleit. Előfordulhat bő hüvelyi folyás, ami esetleg kissé rózsaszín, vagy sötétebb árnyalatú. Ez már kezdete egy folyamatnak, amely alatt a méhnyakat védő nyákdugó csökken, majd egyszer csak távozik. Ez a dugó tartja távol a méhtől a különböző kórokozókat a terhesség ideje alatt. A nyákdugó kilökődése nem azt jelenti, hogy indul a szülés. Addig még hetek telnek el

36. hét

Növekszik a kolosztrum mennyisége, e miatt a melleidet nehezebbnek, kicsit „darabosabbnak” érezheted. Fájhatnak, ami kellemetlenségekkel is járhat. Ez az egész a növekvő mennyiségű oxitocin miatt van.

37. hét

Talán a szex az utolsó, ami most eszedbe jut. Ennek ellenére most szabad, ha az orvosod is úgy véli. Ha esetleg tartós pecsételő vérzést, vagy erősebb vérzést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz.

38. hét

Ettől a héttől igazából már bármi történhet. A Loritan® tesztbetét nagyon jó szolgálatot tehet a magzatvízszivárgás kiszűrésére. Ha esetleg a magzatvíz szivárog, a betét kimutatja. Ne pánikolj, hívd az orvosod, és kövesd az utasításait.

39. hét

A nők kevesebb mint 5 %-a szül a kiírt időpontban, ami azt jelenti, hogy a babád most már bármikor megérkezhet. De várathat is magára még egy-két hetet.

40. hét

Elvileg ezen a héten érkezel el a végére. A várakozás most válik valósággá. Hamarosan érezni fogod az első igazi fájásokat. Úgy érzed, ez erős fájdalom kisugárzik a gyomrodon át, az alsó hátra és a combokra. Ez semmihez sem hasonlítható, amit eddig éreztél, ám jó hír, hogy minden nő megbirkózik vele kicsit másképp.

41-42. hét

Még mindig egyben? Nyugodj meg, bár ez ilyenkor nagyon nehéz, amikor valamit ennyire vársz. A babák bármikor érkezhetnek a 38. és 42. hét között. Ha túlhordod a babádat, akkor az orvosod gyakrabban akar majd látni. Dönthet a szülés megindításáról, esetleges további vizsgálatokról is.

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!