Loritan® -baba

Nincs nagyobb öröm a világrajött újszülöttnél, amikor gügyögése lassan szavakká formálódik, vagy amikor elkezd togyogni. Kilenc hónap várakozás, izgalom – nem kevés aggodalom, félelem, hogy csak semmi baj ne legyen! És nem lett, és itt van, velünk van, egy új élet, a mi gyermekünk. Török Júliával beszélgettünk harmadik gyermekvállalásával kapcsolatosan.

b_800_600_0_00_images_kepek_z1124.jpg

A történet ott kezdődött, hogy volt már két gyermeked, mégis aggódtál a harmadik várandósságod alatt. Miért?

Az első kettőt 30 éves korom előtt szültem. 37 évesen vártam Emmát.

Csupán a korod miatt aggódtál?

Nem, nem csupán. Emma második házasságom közös gyermeke, s férjem családjában van egy Down-kóros gyerek.

Most itt játszik körülöttünk Emma, göndör fürtjei repkednek utána. Hogy emlékszel vissza arra az időre, amikor még mindez csak álom volt?

A várandósságom 16. hetétől nagyon bő folyásom volt, ami hirtelen lökődött ki, napi 2-3 alkalommal. Ez nagyon nyugtalanított.

b_800_600_0_00_images_kepek_z1125.jpg

Ekkor kaptad a Loritan® magzatvízszivárgást jelző betétet?

Igen, hogy kizárjuk a magzatvízszivárgást.

Hogyan, milyen időközönként használtad?

Egymás utáni napokon folyamatosan, a 16. héten.

z1126.jpg

És? Észleltél elszíneződést a betéten?

Sajnos, igen. Mivel a betét elszíneződést mutatott, 18 hetesen befektettek a klinikára. 1 hétig feküdtem, miközben mintát vettek. Néhány százalékban találtak magzatvizet, ami negatívnak számít. 1 hét fekvés után elmúlt a folyásom is. Más kezelésre nem volt szükség, szerencsére.

Mennyiben érzed, hogy megkönnyítette, biztonságosabbá tette a Loritan® használata a várandósságod időszakát?

Az én esetemben ez meghatározó jelentőségű volt. Nemcsak konkrétan, hogy jelezte a problémát. Azzal, hogy Emma nyugodtan fejlődhetett bent, a pocakomban, hogy időben jött világra, ezzel megvédett engem és a babámat is.

Milyen esetben javasolnád a használatát?

Szerintem minden várandósnak érdemes beszerezni. Már egészen kis mennyiségű magzatvíz jelenlétében elszíneződik, így időben elejét lehet venni a későbbi komplikációknak.

z1127.jpg

Mennyire egyszerű az alkalmazása?

Kényelmes, önállóan tudtam használni, folyamatosan nyomon követhettem a változásokat.

Boldog, háromgyerekes anyukaként mit tartasz a legfontosabbnak elmondani azoknak a kismamáknak, akik most néznek elébe az anyai örömöknek és tele vannak féltéssel a születendő pici élet iránt?

Persze azt, hogy ne nyugtalankodjanak annyit! Tudom, ez lehetetlen. Komolyra fordítva a szót, bő folyás esetén rendszeresen használják a betétet. Amennyiben az eredmény pozitív – ennek felismerésére jó segítséget adnak a használati utasításban található ábrák –, akkor mindenképpen forduljanak orvoshoz. Az is lehetséges, hogy hüvelyi fertőzés okozza, de ezt csak orvos döntheti el, valószínűleg kórházi bentfekvést igénylő vizsgálatokra lesz szükség hozzá.

Bánsági Kinga

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!