Várandósság és a túlsúly

Az elhízás a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. A WHO az egész világra kiterjedő járványnak és a legnagyobb egészségügyi problémának tartja. Dr. Supák Dorinával, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szülész-nőgyógyász klinikai orvosával beszélgettem a kismamákat veszélyeztető túlsúlyról.

b_800_600_0_00_images_kepek_z1076.jpg

Milyen veszélyei vannak a várandóság alatti elhízásnak?

A túlsúly meghatározásához a testtömeg indexet, másnéven BMI-t hívhatjuk segítségül, amely kiszámolása úgy történik, hogy a testtömegünket elosztjuk a méterben mért magasságunk négyzetével (kg/m2). 25 feletti értéknél túlsúlyról, 30 felett elhízásról beszélünk. Várandósság előtti testsúlyt szükséges alapul venni. A terhesség alatti testtömeg-többlet még nagyobb kockázattal jár. Túlsúllyal nehezebb a teherbeesés. Gyakoribb a vetélés kockázata és a koraszülés. Az elhízás további következményeiként emelkedhetnek a  szülési komplikációk, pl. vállelakadás. Gyakrabban kényszerülünk sürgősségi császármetszés elvégzésére. A várandósság alatt túlsúllyal bíró kismamák körében gyakoribb a magas vérnyomás és praeeclampsia, amelynek súlyos, életet veszélyeztető következményei is lehetnek mind az anyára, mind a babára nézve. 

b_800_600_0_00_images_kepek_z1075.jpg

Az anyánál súlyos következmény lehet: görcsroham, véralvadási rendszer felborulása, idegrendszeri eltérés, lepényleválás. A magzatnál gyakoribb a méhen belüli elhalás, magzati oxigénhiány, fejlődési elmaradás. Kiviselt terhesség esetén nagyobb arányban születnek nagy súlyú újszülöttek. Ezen kismamák körében magasabb a terhességi cukorbetegség előfordulásának aránya, ez előrevetíti az anyánál a szülést követő évek során kialakuló 2-es típusú cukorbetegséget. A megszületendő magzat szénhidrátháztartása is instabilabb lesz szülést követendően, fokozott odafigyelést igényel.

A várandósság előtti és alatti testmozgás csak ajánlható. A fent említett szövődményeken kívül csökkenthető a gerinctájéki fájdalom. Jótékony hatása van a visszerekre, csökken az ödémásodás. Energikusabbnak érezhetjük magunkat tőle, csökkenthető a császármetszés esélye.

A sportolás előtt a kezelőorvossal történő konzultáció azonban elengedhetetlen.

Haris Éva

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!