A babavárás első három hónapja

Babavárás alatt minden megváltozik: testünk és lelkünk egyaránt. Sorozatunkban nyomon követjük mi történik bennünk és körülöttünk a terhesség során. A várandósság első három hónapjában tapasztalható jelekről Dr. Fricz Sándor szülész- nőgyógyász szakorvossal beszélgettünk.

ntm 1.jpgElőször is azt kell tisztáznunk, hogy a várandósság elején még csak terhességi gyanújelekről beszélhetünk – mondta Dr. Fricz Sándor. – Ilyen gyanújelek a hányinger, az emlő feszülése, és természetesen az is, ha nem jön meg a vérzés, valamint a pozitív terhességi teszt. De hangsúlyozom, ezek még csak terhességi gyanújelek. Ilyenkor a páciens, ha elmegy az orvoshoz, a szakember azt tapasztalja, hogy tapintásra a méh puhább és megnagyobbodott, a menzesz kimaradása után kb 1 héttel elvégzett ultrahang vizsgálat általában un. petezsákot talál. Később, ha a hatodik - hetedik terhességi hétben ultrahangot készítünk, akkor élő embriót láthatunk.

Mi okozza a várandós nő szervezetében a változásokat?

ntm 2.jpgA kiszabadult petesejt helyén kialakult sárgatest által termelt hormon túlsúlyba kerül a szervezetben, és részben ez a megnövekedett hormonszint változás az okozója. A sárgatest szerepét a kialakuló méhlepény (placenta) fokozatosan átveszi kb. a 10. terhességi héttől. Tulajdonképpen ezzel a folyamattal is egy hormontermelő (endokrin) szerv alakul ki, amely egyben autonóm is, azaz önálló működésre képes. A változásokért  nagyrészt a hormonokat tehetjük felelőssé, ilyenkor valami megváltozik a kismama szervezetében. Talán ezért is hívják a terhességet „másállapotnak”. Aki arra hajlamos, annak a szervezetében száznyolcvan-fokos fordulat következhet be. Ha idáig nyugodt volt, feszült ingerlékeny lesz, ólmos fáradságot érezhet az eddig energikus várandós anyuka, aki pedig eddig fáradt volt, kicsattan az energiától. Ilyenkor találkozhatunk egyeseknél például az úgynevezett kívánósággal is.

Milyen javallatai vannak a kismamák részére az első trimeszterre?

ntm 3.jpgTalán az egyik, hogy a hölgyek a várandósság legelején kezdjenek el ásványi anyagokat és kismama vitaminokat szedni, például a Gravidát. A Magyarországon forgalmazott, kismamáknak készített komplex vitaminok jelentős részében megtalálható a szükséges jódmennyiség, amely elengedhetetlen a baba megfelelő fejlődéséhez. A másik fontos dolog a vitaminok mellett, hogy jó néhány korábbi káros szenvedély, mint például a dohányzás, alkoholfogyasztás mellőzése elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges gyermeke szülessen egy nőnek. Valamint oda kell figyelni a gyógyszerfogyasztásra, illetve ha csak egy mód van rá, kerülni kell azokat a helyeket, ahol fertőzést szedhet össze a kismama.

Javasolja-e a sportolást, mozgást az első három hónapban?

Óvatosan, belátással várandósságára, és csak ha nincs olyan előzménye, vagy jelenlegi terhességében olyan tünete, amely ezt teljesen megtiltaná. Tehát, akinek már volt spontán vetélése, vagy bármi miatt veszélyeztetett terhes, annak semmiképpen sem javaslom az aktív sportot. Ez az első három hónap igen kritikus minden szempontból, a szervfejlődés időszakában vagyunk mi emberek talán a legsérülékenyebbek. Átmozgató, nem megerőltető tornán probléma mentes kismamák  teljes biztonsággel részt vehetnek,  akik előtte komolyabban sportoltak, levezetve, lépésről-lépésre csökkentsék a terhelést,  természetesen közben kerülve a veszélyesebb szituációkat, mozgásformákat. A hideg-vizes, működő vizforgatóval ellátott medencében nyugodtan úszhatnak a várandósok, de kerüljék a termálvizes, meleg vizes medencéket és nem javaslom a szaunát.

Az első időszakban lényeges-e az étkezés és az öltözködés?

A várandósok étrendjének kialakításakor a megfelelő fehérje és szénhidrátbevitel mellett sok gyümölcs, zöldség felhasználása javallott, ugyanakkor fokozott figyelmet kell fordítani a bővebb folyadékfogyasztásra is. Amennyiben lehetséges, ne szénsavas színezett üdítőket igyanak, hanem szénsavmentes vizet, ízlés szerint rostos üdítőket. A kisterhesség idején a várandós nő úgy öltözik, ahogyan akarata diktálja, hiszen még nincsenek igazán látványos jelei a várandósságának. Egyeseknél a mell már kezd nagyobbodni, náluk mindenképpen fontos a megfelelő méretű, kényelmes melltartó használata. Továbbá ha lehet kényelmes, laza, természetes alapanyagú ruhákat hordjanak. Ahogy növekszik a baba a hasukban, úgy kell egyre jobban odafigyelni a ruhatárra. A ruházat mellett természetesen a harmadik hónap végén szép lassan el kell kezdeni összeállítani, hogy mire is van szükségük a szülésig. Forgalomba került egy új termék, a Loritan® magzatvízszivárgást kimutató tesztbetét, amelynek a beszerzését minden középidős, vagy már annál is előrehaladottabb, a várandósság utolsó harmadába lépett kismamának javaslom. Ez a betét az anyagába beépített, speciális pH mérő tesztcsík segítségével jelzi, hogy a hüvely körül érzett nedvesség az a várandós hüvelyéből esetlegesen szivárgó, lúgos kémhatással bíró magzatvíz-e. Vizelettel érintkezve megtartja eredeti sárga színét. Miután az oly sok koraszüléshez vezető idő előtti burokrepedés előszobája a hüvelyi bakteriális fertőzés – amelytől szintén elszíneződhet a betét – a kismama időben tud jelentkezni orvosánál, és kezeltetni tudja magát. Amennyiben burokrepedésre derül fény kivizsgálása során, van ideje méhen belüli magzatával olyan gyermekorvosi háttérrel bíró kórházba jutni, ahol egy esetleges koraszülésnél is megfelelően tudnak segíteni az ujszülöttnek.

Azt gondolom Loritan® tesztbetétről, azzal, hogy a magzat a méhen belül elérhet oda, ahol majd biztonságban világra segítik, nagyban megnöveli az életben maradásának, egészséges felnőtté válásának az esélyét.

Dr. Jármi Hilda

A Loritan® CE jelzésű vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz.

Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály:+36 1 505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL
OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!